Panduan Khusus Menjawab Psikotes Gambar Pohon dan Orang

Ujian Menggambar Orang, Tempat tinggal, Pokok didalam ujian psikologi / House Tree Person Test (Htp) bukan amat jauh berbeza bersama Ujian Wartegg, Draw a person (Draw a person), dan Draw a Tree (Draw a Tree) yang sudah diterangkan sebelum ini. Apa yang membezakannya didalam ujian psikologi gambar ini, seluruh aspek sudah dimasukkan.


Menjadi Cadangan, kaji dahulu ketiga-tiga Ujian Psikologi Gambar di atas sebelum mengkaji bahagian ujian gabungan / Ujian Gambar Orang, Tempat tinggal, Pokok Ujian Psikologi ini. Layaknya dahulu, ujian ini juga agak sering dimasukkan didalam proses pengambilan kerja.Ujian yang dimaksudkan adalah: Ujian Potensi Dasar (Tdp), Ujian Potensi Akademik, baik untuk melamar pekerjaan Bumn, Pns, Porli dan Tni. atau ujian untuk memohon biasiswa untuk S1 atau S2.


Analoginya ialah kamu udah sadar cara untuk menjalankan Ujian Imej Orang Psikotest, baik berasal dari ketetapan kerja, petua dan pemahaman lain. Dan juga kamu telah faham perincian Ujian Psikologi Gambar Pokok, layaknya maksudnya kalau batangnya lebar, daunnya tebal atau lain-lain.


Kecuali kamu bukan faham perkara di atas, buka pautan di bawah dan pelajari satu persatu.


Ujian Wartegg Lukis seseorang Lukiskan Orang Pokok Tempat tinggal Pokok


Sekarang apa yang belum adalah bagaimana untuk melukis tempat tinggal untuk ujian psikologi gambar ini. Di sini kamu akan mempelajari segala-galanya terkait Ujian Gambar Orang, Tempat tinggal, Pokok Ujian Psikologi, daripada penerangan material, ketentuan kerja dan contoh Ujian Psikologi Gambar. Dan di penghujungnya tersedia perbincangan contoh soalan yang memudahkan kamu menilai sesuatu imej yang disediakan.


Tapi sebelum tersebut, sila menyaksikan perkara berarti didalam siaran ini:


Klarifikasi Bahan Ujian Gambar Orang, Tempat tinggal, Pokok Ujian Psikologi / House Tree Person Test (Htp)


Pertama kali, apabila rakan mendengar mengenai Ujian Gambar Penduduk, Tempat tinggal, Ujian Orang Pokok Tempat tinggal (Htp) kamu tentu dulu berkata layaknya ini didalam fikiran kamu.


≫ “Ah, tersebut sekedar gabungan imej ujian lain jadi satu, tentu tiada bezanya”


Ya, barangkali tidak seluruh, perlu tersedia yang telah faham terkait People and Tree Image Test, akan meremehkan ujian ini.


Sesudah itu adakah ia sahih?


Jawapannya bukan, kerana Ujian Orang Pokok Tempat tinggal (Htp) miliki analisis yang berbeza. Didalam perkembangannya sendiri, Ujian Psikologi sudah dibangunkan terhadap year 1948.


Apa matlamatnya?


Menurut pembangun, Ujian Gambar Orang, Tempat tinggal, Pokok Ujian psikologi ini memerlukan 3 objek untuk mendedahkan kejujuran pelukis. 3 objek dipilih kerana objek ini paling dekat bersama dengan kami, berasal dari kecil sampai dewasa.


Tidakkah terdapat Ujian Imej Orang dan Pokok?


Memang sahih, ujian ini menggabungkan 2 ujian dan menaikkan 1 objek (Tempat tinggal) padanya. Tapi berasal dari sudut ini, ujian ini punya analisis tersendiri dan boleh jadi pelengkap kepada Ujian Imej Pokok, Ujian Wartegg atau Ujian Imej Orang yang sedia tersedia.


Secara logiknya, terkecuali ujian ini wujud dan digunakan, boleh disimpulkan bahawa syarikat atau institusi melacak ketentuan analisis yang berbeza. Kalau bukan? Mengapa kamu wajib membangunkan ujian lain jikalau telah tersedia ujian yang sama?


Kira-Kira begitulah pemikirannya. Sesudah itu apa yang berbeza?


Bertenang, bincang satu persatu sepenuhnya di bawah, namun pertama sekali, mari kami bincangkan ketentuan kerja didalam Ujian Psikologi Orang, Tempat tinggal, Pokok ini.


Ketentuan untuk Menguji Gambar Orang, Tempat tinggal, Pokok Ujian Psikologi / Ujian Orang Pokok Tempat tinggal (Htp)


Mula-Mula, mitra-mitra akan diberi kertas untuk dilukis, pastikan tiada contengan.


Nota: Kecuali terdapat coretan, langsung minta ganti


Kedua, menyimak arahan kerja (Biasanya terletak di bahagian atas)


Ketiga, mendengar arahan penyelia bersama dengan teliti.biasanya terdapat maklumat yang bukan dinyatakan di dalam arahan kerja.


Keempat, kamu akan diberi era sebagian minit, cuba habiskan 1 minit sebelum saat tamat


Nota: 1 minit untuk ralat coretan, Dll.


Kelima, (Pilihan) terkecuali diminta mengakibatkan atau sedia kan sebelum ujian, untuk penerangan lukisan kamu


Keenam, kumpul.


Petua untuk Menguji Gambar Orang, Tempat tinggal, Pokok Ujian Psikologi / Ujian Orang Pokok Tempat tinggal (Htp)


Selepas seluruh bahan di atas, telah tentu kamu mengetahui apa yang mesti dilaksanakan, terutamanya kecuali kamu sudah membaca Ujian Wartegg, Ujian Imej Penduduk, dan Ujian Psikologi Imej Pokok. Di mana tips berasal dari 3 post itu boleh digabungkan jadi satu unit.


Bagi pemula, tentu tersedia berlimpah masalah di dalam kepala kamu, terutamanya bagi mereka yang pertama kali mengambil ujian ini, layaknya:


* Bagaimanakah gambar tersebut percuma?
* Bolehkah saya sedia kan objek tak hanya daripada yang diminta?
* Boleh ke saya buat 2 tempat tinggal atau tak terhitung pokok?
* Bolehkah saya melukis orang di didalam tempat tinggal, supaya semata-mata separuh badan yang kelihatan di tingkap?
* Apa yang mesti saya buat dahulu?
* Adakah boleh melukis bukan lengkap?
* DAN Lain-Lain.


Soalan ini adalah lumrah, kerana ujian ini tidak sahaja asal usul imej, kerana yang dinilai tidak baik dan buruk, tapi tafsiran imej kamu. Malah juri atau penilai juga tersedia cara atau rahsia di dalam menilai hasil kerja kamu.


Apakah yang dimaksudkan oleh admin bersama dengan rahsia rating?


Tiap-tiap butiran, tiap-tiap bahagian memiliki makna, meskipun kamu bukan menyedarinya. Itulah yang digunakan untuk menjalankan evaluasi, oleh tersebut ia dipanggil rahsia evaluasi. Jikalau kamu mendambakan sadar, melihat petua di bawah.


Mari kami fahami satu persatu


– Lukis saiz imej secara berkadar, bukan benar-benar besar dan sangat kecil


Nota: projek mengikut saiz sebenar. Sebagai contoh, gambar tempat tinggal mengerti lebih besar daripada gambar orang.


– Gunakan sudut pandangan didalam melukisnya, mestilah realistik.
– Kamu boleh tingkatkan objek melebihi 3 yang diminta, terkecuali jaman masih tersedia.


Nota: Melakukan 3 objek yang diminta dahulu, tidak objek tambahan. Cuba objek tambahan tidak objek yang punyai tafsiran negatif.


– Kamu hanyalah tersedia 10 minit, jangan menjadi perfeksionis.


Nota: lebih baik hodoh tapi seluruh selesai, daripada diperbaiki tapi bukan lengkap. Tanam kata-kata di sebelah kamu.


– Apabila kamu melukis tempat tinggal, pastikan tersedia bumbung, tingkap, pintu, pagar dan objek lain.


Nota: perkara yang paling berarti ialah pintu, tingkap dan bumbung.


– Untuk Gambar Pokok, menyimak batang, akar, daun dan ranting.


Nota: untuk butiran lanjut berkaitan petua lukisan pokok, menonton di sini: Ujian Psikologi Imej Pokok


– Untuk People Pictures, apa yang perlu difikirkan ialah proporsi badan. Dan cuba saksikan gambar berasal dari atas ke bawah


Nota: untuk butiran lanjut terkait petua untuk melukis orang, menonton di sini: Ujian Psikologi untuk Melukis Orang


Contoh Soalan Ujian Orang, Tempat tinggal, Ujian Psikologi / House Tree Person Test (Htp) dan Perbincangan


Sehabis memahami seluruh perkara yang tentang bersama Ujian Gambar Orang, Tempat tinggal, Ujian Psikologi Pokok / House Tree Person Test (Htp), maka sebagai pelengkap adalah contoh gambar, sila menyaksikan contoh gambar orang, tempat tinggal dan pokok di bawah.


1. Arahan Kerja
Lukiskan 3 objek di dalam lembaran kerja iaitu manusia, tempat tinggal dan pokok. Jadikan ia satu unit dan satu sudut pandangan. (Tidak berasingan)
Kamu punya 10 minit.


Perbincangan:
Saksikan gambar di atas, gambar di atas udah lengkap, tersedia 3 objek dan objek tambahan.


Berasal dari sisi imej manusia, ia kelihatan baik berasal dari atas ke bawah, namun kelemahannya ialah imej orang tersebut bukan aktif. Menjadi ia hanyalah layaknya paparan


Gambar pokok adalah baik, Dan menurut apa-apa diperbetulkan. Begitu juga bersama dengan gambar tempat tinggal.


Kecuali kamu dambakan mengoptimumkannya, barangkali kamu boleh memberi tambahan sentuhan imej awan atau burung di bahagian atas, sehingga imej tersebut akan kelihatan lebih penuh dan lebih konkret.